Pakistan är det sjätte folkrikaste landet i världen med sina 200 miljoner invånare. Punjaber tillhör den största folkgruppen och nästan hälften av Pakistans invånare har punjabi som modersmål även om urdo är det officiella språket. I Pakistan utsätts kvinnor för dubbel fara. Enligt Open Doors rankas Pakistan som nummer fem på listan med länder där det är farligast att vara kristen. Det innebär en betydande risk för extrem förföljelse (World Watch List, 2018).
Att både vara kvinna och kristen betonar vikten av att sända radioprogrammet Women of Hope på språket punjabi. Detta var också anledningen till att radioprogrammet Women of Hope började sändas i Pakistan; ett program som består av både praktisk vägledning och andlig omsorg.
Trots att rapporter pekar på att kvinnors befogenheter stegvis kommer att öka i Pakistan utsätts uppskattningsvis tusen kvinnor och flickor årligen för hedersrelaterade mord. Cirka 90 procent av landets kvinnor uppger att de lider på grund av våld i familjen. Våldtäkter rapporteras oftast inte eftersom det finns en rädsla för att publicitet skulle kunna ödelägga offrens och familjernas värdighet.
Första gången jag lyssnade på Women of Hope tänkte jag, ”Den här källan är en lösning på problem som kvinnor möter dag efter dag. Det behövs i vårt samhälle”, skriver en lyssnare till produktionsteamet. Programmet är också för män som inte visar sina fruar respekt, utan slår dem. Programpresentatörerna diskuterar problem som både män och kvinnor möter… det kan verkligen ge hopp till kvinnor.
Det finns en dubbel blockering för kristna kvinnor i samhället. Varje år tvingas, uppskattningsvis, tusen kristna och hinduiska kvinnor att giftas bort till män som tillhör den dominerande religionen. När kvinnorna gifter sig måste de konvertera.
Två allvarliga händelser inträffade när kristna par anklagades för hädelse mot den dominerande religionen. Ett av paren dödades av en mobb och övriga dömdes till döden.
Ett brev från en lyssnare avslöjar hur radioprogrammet lyckades beröra liv trots rigorösa sociala och kulturella barriärer. Amals* make försökte introducera evangeliet för henne, men hon var ateist och likt sina barn inte intresserad. Då tog hennes man hem en radioapparat eftersom han hade hört att Gud verkar genom TWR:s program.
När jag lyssnade på programmet Women of Hope förändrades jag inte bara av samtalet i programmet utan jag blev även motiverad att nå ut till kvinnor som lever i mörker som jag själv gjorde. Det är källan till kvinnors grundproblem oavsett om de är unga, gamla, läskunniga eller analfabeter.
Idag när Amal vittnar tillsammans med sin man och samlar grannkvinnorna för att lyssna på radioprogrammet Women of Hope brukar hon kalla sig själv ”Guds lilla evangelist”.
*Namnet är ändrat.
Källa: TWR, Open Doors